Poradna EVOLVEO Mercury DT-2030

Autor: | Vloženo: 29.09.2010 000 09:18 | Témata: Poradna EVOLVEO Mercury DT-2030

Některé multiplexy vůbec nenajde, obraz je nekoukatelný

Dobrý den, anténu mám nasměrovanou na vysílač Javořice u Jihlavy. Ten den co jsem ji takto nasměroval (26. 9.) bylo vše OK a žádný problém se neobjevil, další den také vše OK. Ale 28. 9. asi od 10.00 se obraz na barrandov tv začal občas kostičkovat a zasekávat se. Na ostatních programech (ct, nova) se toto začlo objevovat také a na nově se pak obraz chvílema úplně ztrácel a objevil se nápis "není zachycen žádný signál". Ukazatel síly signálu pokud šlo vše OK ukazoval: síla 60 až 75 a kvalita 80 až 90. když to šlo špatně tak kvalita skokově kolísala od 10 do 70, síla 60. Původně jsem si myslel, že mám špatný signál, ale set top box v PC jede naprosto bez problému i při síle signálu 60 a TV mých rodičů také. Včera se mi několikrát stalo, že při opětovné instalaci mi vůbec nenašel multiplex s novou a primou, přestože multiplex rakouské TV ORF našel na dvou různých frekvencích. Na PC mi v té době nova a prima šla i když síla signálu byla trošku slabší (50-60). Nevím jestli je chyba v tom, že STbox má příliš malou citlivost a nehodí se do míst se slabším signálem i když všechny ostatní STboxy i starší a levnější tam bez problémů fungují. Podle rady člověka, který dělá antény a věnuje se tomuto profesionálně jsem cituji: "koupil šmejd co stojí za h...o" . Pomalu už tomu začínám věřit, protože na rozdíl od všech sousedů a kamarádů mám tyto problémy s DVB-T jen já. Děkuji za odpověď, nebo za případnou radu co s tím.

  • Eidž

    Eidž

    1. října 2010 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    A nepřijde Vám divné, že dva dny Vám set-box funguje a pak začne kostičkovat???? Pokud by měl špatný (málo citlivý) tuner, tak programy nenaladíte vůbec....
    Něco se muselo změnit v podmínkách příjmu. Nezapnuli jiný vysílač, který Vám ruší současné naladění? Zkusil jste přeladit?

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • Zdeněk

      1. října 2010 - Zdeněk

      Divné mi to přijde, ale pokud by to bylo anténou a DT 2030 by byl OK, tak si myslím, že by mi nešel ani STbox v mém PC, když jsem tuto anténu odpojil od DT 2030 a připojil k TV kartě do PC, tak šly i multiplexy, které DT 2030 vůbec nenašel a tedy ani nenaladil. V PC mám STbox na TV kartě společně s analogovým tunerem, tuším WinFast 2000 LeadTek a tuto jsem kupoval už před 3 roky a vzhledem k její ceně jsem od ní moc neočekával. Pravda je ale taková, že její tuner je mnohem citlivější než tuner u evolve. Pro jistotu jsem se ještě ujišťoval, jestli mi třeba omylem neposlali DT 2025, který se do míst se slabším signálem nehodí, ale mám opravdu DT2030. Co se týče zapnutí jiného vysílače v blízkosti, tak k tomu zatím nedošlo. Pravdou ale je, že celou st. a čt. vše fungovalo jak má a k výše popsaným výpadkům dochází při špatném počasí (déšť, zataženo), tak nevím jestli to s tím souvisí. Další skutečností, která svědčí v neprospěch DT 2030 je to, že rodiče, kteří mají LCD SENCOR se STboxem uvnitř mají perfektní obraz i tehdy, když já nemám žádný, vůbec se nekostičkuje a i při síle 60% je perfektní. mají stejný typ antény, stejně dlouhý svod, jen mají anténu asi 1 metr nad tou mojí. Ještě bych dodal, že v tyto dva dny, kdy je tady téměř slunečné počasí je na ukazatelu síla signálu 70% a kvalita 97%, ale děsím se toho, až zase začne pršet. V každém případě Vám moc děkuji za odpověď. Zdeněk


    • Eidž

      2. října 2010 - Eidž

      Neznám Vaši instalaci (anténa, svod, zesilovač). Ale zřejmě příjmové podmínky plus domovní rozvod = síla signálu je ve Vašim případě na hraně pro Evolve 2030.
      Neznám míru citlivosti tuneru u tohoto přijímače, nicméně pokud budete v místě, kde se překrývá signál více vysílačů, tak právě vysoká citlivost tuneru je na závadu, nebot přijímač pak neví, který signál použít...
      Pokud jste koupil přes internet, tak to vratte, do 14 dnů od koupi na to máte nárok. Jediné náklady bude 2x poštovné (jednou k Vám a podruhé, když to vracíte).


    • Zdeněk

      5. října 2010 - Zdeněk

      Děkuji za Vaši reakci a za odpověď, ale je to bohužel tak, jak jsem se obával.Včera 4. 10. odpoledne začlo pršet a situace se opakuje. Když jsem večer přijel domů, tak fungoval jen multiplex s ČT a na všech ostatních kanálech byla tma. Síla signálu na nich (těch nefungujících) byla asi 60% a kvalita se velmi rychle měnila: chvíli byla 0, pak 5, pak to na pár sekund vylétne až třeba na 80, ale za chvíli to zase spadne k nule. Přitom do včerejška vše perfektně fungovalo a ukazatele signálu byly na stálých hodnotách, které jsem psal v předchozím příspěvku. Přes internet jsem to koupil asi před měsícem a jen jsem to tehdy zkusil jestli funguje, ale vlastní instalaci i s anténou jsem dělal až někdy koncem září, takže vrátit to už nemůžu.
      Kromě výměny ST-boxu mě ještě napadají dva způsoby řešení, ale nevím jestli to tak půjde:
      nejdříve ST-box připojím na anténní svod u mých rodičů, kde je síla a kvalita signálu pořád stejná a není závislá na počasí a pokud vše půjde, tak se dá asi předpokládat, že ST-box je OK a koupí nového bych zřejmě nic nevyřešil.
      1) Pak bych třeba zkusil jestli by bylo možné přes nějaký slučovač krmit oba ST-boxy z jednoho anténního svodu, ale nevím jaký slučovač použít a jestli to vůbec půjde bez zhoršení kvality signálu. Pokud by někdo věděl, prosím poraďte.
      2) Druhou možností je pohnout s anténou a asi mi nic jiného nezbude, ale problém je, že v dešti, kdy to nefunguje se to dělá dost obtížně a když neprší, tak to vše funguje a já stejně nic nezjistím.
      Ale možnost 2) o víkendu zkusím a dám vědět. Díky, Zdeněk


    • Eidž

      6. října 2010 - Eidž

      Neznám Vaši situaci a stav anténních rozvodů. Faktem je, že na pokojovou anténu mi třeba LCD Samsung jede OK, jakmile v té samé místnosti zapnu notebook, obraz začne kostičkovat a vypadávat. Je to chyba LCD nebo někde jinde?
      Samozřejmě, že jinde, NB je zdroj rušení a pokojová anténa nemá dostatečný zisk.
      Základem spokojeného dívání je, že anténa, zesilovač a svod jsou OK, anténa správně naladěna a svod je OK. Je to triviální, proto většina lidí si to natáhne sama a pak hledají problém...
      Pokud přijímač, se kterým nejste spokojený, nejde vrátit, tak zkuste bazar a prodat jej. Jelikož je to dobrý přijímač, kupec se najde.
      Pokud u rodičů nejde nainstalovat průchozí zásuvku, tak jde použít rozbočovat, ale je to další prvek, který generuje utlum, tj. bez proměření nejde na dálku říct, že Vám toto řešení přinese výsledek.


    • Zdeněk

      7. října 2010 - Zdeněk

      Asi máte pravdu, kvalita příjmu je závislá na nastavení antény, kvalitě svodu a v mém případě silně závislá ještě na počasí, ale tato závislost se projeví jen tehdy, pokud je k této anténě připojen DT-2030. A to je právě to, čemu nerozumím. Skusím svůj problém popsat ještě jednou, protože jsem to předtím napsal moc zdlouhavě a kvůli tomu možná i nesrozumitelně. Tak tedy: Pokud neprší, tak je vše OK a DT-2030 funguje tak jak má, síla signálu 70%, kvalita 95%. Jakmile začne trochu pršet, tak kromě veřejnoprávního multiplexu všechny ostatní přestanou fungovat, přestože když vše šlo, tak byla síla a kvalita signálu u všech multiplexů stejná. Když přepnu na jakýkoli program mimo ČT, tak je černá obrazovka buď bez, anebo s nápisem "není zachycen žádný signál". Takto se to chová třeba i celý den a obraz se ani na chvilku neobjeví, ukazatel kvality není pořád na stejné hodnotě, ale dost rychle se pohybuje v blízkosti nuly, na zlomek sekundy vyletí třeba až na 70 a pak zas spadne a kmitá mezi 0 a 10 a chvílemi se zdá, že vypadne úplně. Protože se na toto nedá dívat, tak jsem odpojil anténní svod od DT-2030 a tento svod jsem připojil k TV-kartě v PC a tam to funguje. Jaká je síla signálu nejde zjistit, protože neukazuje číselnou hodnotu, ale svítí zeleně a u všech programů stejný počet bodů. Když se mi to stalo prvně, tak jsem si myslel, že to byl asi krátkodobý výpadek signálu a po přepojení anténního svodu na DT-2030 už zas vše půjde, ale chová se to úplně stejně jako dřív. Tak jsem spustil instalaci, abych znovu vše naladil a DT-2030 mi naladil jen 4 programy veřejnoprávního multiplexu ČT a nic jiného nenašel. Ještě podotýkám, že anténa i svod jsou nové kupoval jsem je někdy v srpnu, zapojeno je to vše dobře, svod není nikde přerušen a napájení z adaptéru 12V se dostane až k anténnímu zesilovači. Svod je celkem dlouhý 25m a jediný problém by snad mohl být v tom, že jsem musel těch posledních 5m napojit přes šroubovací propojku jiným typem koaxiálu. A ještě mě napadla jedna věc: protože se to stává jen když prší a anténa je přidělaná na kovové trubce, tak jestli tím, že to navlhne se nějakým způsobem nezkratuje napájení pro ant. zes. ale to už je čirá fantazie, protože na PC by se to muselo chovat stejně a při dešti by to na něm šlo o poznání hůř. Tak jsem to chtěl napsat stručně a je z toho zas román na pokračování. Děkuji všem, co to dočetli až sem a hlavně děkuji těm, kteří mi poradili a třeba ještě poradí. Zdeněk


    • Eidz eidz

      7. října 2010 - Eidz eidz

      Popíšu svůj příběh, třeba Vám pomůže.
      Typ antény - "polské" síto, zesilovač na anténě, zisk 32 dB, napájení 12 V po svodu (naprosto nevhodné, ale co už s tím, když to člověk má). Svod min. 50 m, 3 průběžné zásuvky s útlumem 9 dB, jedna koncová. Použitý koax velmi kvalitní, žádné pletené lanko, ale CU drát v kvalitním dielektriku, průměr koaxu 8mm, pro vnitřní použití. Útlum mám na krabici, ten z hlavy nevím. Tehdy ještě tuner ECG 650 PVR.
      Vysílač mux1 cca 15 km, výkon vysílače 100 kW, mux2 snížený výkon 20 kW. Vysílač 70 km, mux 1, 2 a 3 na 100 kW.
      Anténa byla na půdě, pod střechou. Analog dobrý. mux1 a mux 2 z blízkého vysílače OK, vzdálený vysílač ani náhodou.
      Anténa šla na střechu, natočení na vzdálený vysílač a příjem jak víno. Ale v obýváku na hranici 15 % kvality signálu, což u ECG znamená výpadky a nekoukání.
      Při revizi svodu zjištěno, že v jedné zásuvce chybně zapojený koax a najednou hle - na vzdálený vysílač kvalita 85% a všechny tři mux...
      A chyba byla zjištěná tak, že jsem s přenosnou TV a ECG šel od poslední zásuvky až k anténě. U antény to šlapalo jak víno, v obýváku - na konci svodu, s bídou mux1 blízkého vysílače, muxy vzdáleného ani náhodou. Po opravě zapojení to chytá i mux z vysílače vzdáleného i 130 km...
      Evolve ukazuje kvalitu ještě o 10% vyšší, než ECG. Ale to nic neznamená, protože je to necejchovaný údaj...
      Zkuste Evolve připojit na ten spoj, jak popisujete, že Vám nevyšel koax. V době, kdy prší a nejde to. Pokud tam půjde, tak máte útlum, či nedostatečný zesilovač. Možná by pomohl zesilovač vložený do toho místa.
      Nebo si od někoho známého půjčte něco jiného než Evolve a v době, kdy to nejde, to testněte. Pokud jiný přijímač půjde a Evolve ne - je jasno.


    • Zdeněk

      8. října 2010 - Zdeněk

      Děkuji Vám moc za radu a to co píšete určitě prověřím. Mám stále větší podezření, že příčinou toho všeho bude právě to místo, kde jsem na sebe kabely napojil, protože nejsou oba stejné, tak v místě napojení vzniká určitý útlum, který se ještě zhorší při deštivém počasí. Od posledně jsem anténu přemístil na jiné místo a asi o 2m výše a nasměroval jsem ji stejně jako předtím, ale při současném dotyku antény a trubky, na kterou jsem ji upevnil jsem cítil slabé brnění, protože jsem zapoměl vytáhnout napájecí adaptér pro ant. zes. ze zásuvky, tak nevím jestli při montáži antény na trubku, která je spojena s hromosvodem a je uzemněná nedochází k nějakému rušení, ale na všech okolních domech je to také tak. Včera šlo všechno bez problémů, ale to ještě nic neznamená. Při instalaci mi DT-2030 naladil asi 40 programů, samozřejmě, že je to tím, že skoro všechny multiplexy našel na dvou různých frekvencích a zachytil i dva různé multiplexy rakouské TV s celkem asi 10 programy, ale 4 z nich jsem smazal, protože měly slabý signál a sekaly se. Síla signálu u těch ostatních je nyní 60-70% a kvalita 80-95%. mám domluvené i zapůjčení ST-boxu DI-WAY T-2200 na porovnání. Po vyzkoušení dám vědět jak jsem dopadl. Zdeněk


    • Eidž

      8. října 2010 - Eidž

      Brnění při dotyku je divné, neboť je galvanicky oddělená část pro příjem od místa antény pro uchycení. Zřejmě bude něco u antény - v anténě špatně.


    • Zdeněk

      13. října 2010 - Zdeněk

      To brnění je něco podobného, jako když se propojuje několik přístrojů (TV, video, DVD) přes anténní vstupy, protože jejich napájecí zdroje jsou galvanicky oddělené od sítě, tak může mít zem (kostra) každého přístroje různý potenciál. U toho "polského síta" jsou ty svislé dráty, které vedou na vstup ant. zes. asi taky na trošku jiném potenciálu než má uzemnění hromosvodu, protože výstupy napájecího trafa jsou také galvanicky oddělené od sítě a jeden z těch drátů je určitě spojen se zemí (mínusem) napájecího zdroje.
      Ale ať je to jak chce, zatím vše funguje k plné spokojenosti. Uvidím jak to bude vypadat koncem týdne, kdy má pršet, zatím je tady pořád pěkné počasí.
      Zdeněk


    • Eidz eidz

      13. října 2010 - Eidz eidz

      U mě se projevuje problém s tím, že když je právě jako ted - hezky, tak mi začnou vypadávat programy, objeví se kostičky, kvalita 30%. Stačí "vybít" náboj v anténním svodu - odpojit kabel, dotknout se, připojit a vše je zpět v plné kvalitě. Nebo na chvilku vypnout napájení antény...
      Nechápu, ale asi to bude právě tím polským sítem. Za deště to funguje. Nebo že by problém v DT2030?


    • Zdeněk

      18. října 2010 - Zdeněk

      Tak se u nás pátkem počínaje zhoršilo počasí a včera v neděli asi od 21:30 začlo drobně pršet. Ze začátku bylo vše v pořádku, ale asi po 45minutách došlo k něčemu, co nechápu. Ve veřejnoprávním multiplexu přestali úplně fungovat programy ČT1 JM a ČT2, zatímco ČT24 a ČT4 šly naprosto normálně se sílou signálu 65 a kvalitou 80-90. Multiplex s Novou a Primou (4 programy) šel OK a ještě šla TV-Barandov. Na všech ostatních kanálech a to jsou multiplexy rakouské TV a na jiných frekvencích a asi vzdálenějších vysílačích zachycené multiplexy českých TV byla černá obrazovka a nápis, že není signál, přestože celý minulý týden měli stejnou sílu a kvalitu signálu jako všechny ostatní programy. Zkoušel jsem také vybít anténní svod jak jste psal, ale nepomohlo to, pak jsem odpojil nap. adaptér a také se nic nezměnilo. Jen mi je divné, že to šlo vše stejně dobře i tehdy, když je adaptér vytažený ze zásuvky třeba i na dost dlouhou dobu. Po jeho připojení do zásuvky opět vše stejné. A ještě tu mám další zajímavost. Na kanále, který je označen jako Z1 je ČT4, ale bez zvuku, Z1 mi nyní nenaladí i když ho anténa zachytí, byť s trochu slabším signálem. To stejné je u TV-Public, jen s tím rozdílem, že na tomto kanálu je zachycen program ČT24 a opět bez zvuku. Zajímavé je, že tyto neozvučené programy na kanálech, které jim nepatří šly i tehdy, když pršelo a šlo mi jen těch 7 programů, jak jsem psal na začátku příspěvku. A dále je zajímavé, že podle ukazatele mají největší hodnoty síly signálu, tj. 75 a jeho kvalita je v rozmezí 90 až 98. Na další zkoušení už nebyl čas. Tak a teď už opravdu nevím, co si o tom všem mám myslet a kde může být problém. Zdeněk.


    • Eidz eidz

      18. října 2010 - Eidz eidz

      Problém je v anténě. Pokud vytažení nabíjecího adaptéru znamenalo, že se nic nezměnilo, tak je něco špatně. U mě při vypnutí adaptéru jdeme do kostiček. Nebo jste v místě, kde je tak silný signál, že pasivní(což vytažením adaptéru se stane) anténa plus svod má tak silný signál, že další zesílení není třeba a je naopak naškodu.
      S adaptérem mám kvalitu 95%. Bez adaptéru přijímám jen blízký vysílač mux1.
      To co popisujete, že CT2 tma, tak mi udělal taky. Ale u mě je problém ve statickém náboji v tom svodu či kýho čerta. U mě to dělá jen za suchého počasí, ted už jsem "vybíjení" dělat nemusel asi 3 dny...
      Berte tak, Vy máte domácího skřítka mokrého, já suchého. Oba se výtečně baví. Můj předchozí přístroj ECG to nedělal.


    • Zdeněk

      21. října 2010 - Zdeněk

      Zdravím, tak jsem se konečně zase chvíli mohl věnovat digitálu a včera (20. 10. ) večer se mi konečně podařil výrazný posun k lepšímu. Když začlo pršet a opět vše vypadlo kromě těch 7 výše zmíněných programů, tak jsem vyzkoušel opět anténu přehodit do PC, tam všechny naladěné programy šly i když některé měly slabší signál, na jiném ST-boxu vše perfektní, na evolve jde z asi 25 jen 7 programů. přepnul jsem tedy na ČT1 JM, který nešel zobrazil ukazatele síly signálu a podle Vaší rady jsem vytáhl napájecí adaptér ze zásuvky, abych viděl vliv napájení ant. zes. na sílu signálu. A asi na 1 sekundu po vytažení ze zás. než se vybil elyt ukazatele vylétly na své obvyklé hodnoty, ale hned zase spadly k nule. Napadlo mě vyzkoušet napájet ant. zes. z baterie 9V a najednou vše fungovalo jak má. Na delší zkoušení a na zjištění příčiny zatím nebyl čas, ale mě stačí,že teď už vím co mám udělat aby mi to šlo i v dešti. Moc děkuji Eidz-ovi za rady a až zjistím přesnou příčinu, tak dám ještě vědět. třeba to někomu pomůže. Zdeněk


    • Eidz eidz

      21. října 2010 - Eidz eidz

      Adaptér by měl dávat 12V ss. Jestli má už nějaký pátek za sebou, může být už vyschlý elektrolyt, tj. Místo ss napětí bude takový hůř vyhlazený průběh. Což baterie nemá.
      U mě síto dělalo to, že na analogu byly 2 bílé pruhy, které putovali směrem nahoru. Slo o 50 Hz, které se špatným kondíkem přenášeli do ss části. Výměna kondíku v konektoru na anténu(napětová vyhybka) to vyřešila.
      Ten nápad s baterií byl dost dobrý!


  • Vašek

    Vašek

    28. října 2010

    Já dnes taky koupil to Evolve 2030 a mám ty samý problémy.Zkoušel jsem 3 antény vč.společné a nejde to nikde. Signál neustále lítá sem a tam.Síla je 74% a kvalita lítá z 97% až na 0.Mám ještě 2 jiné DVBTa tam je síla i kvalita signálu 99%.Tak si myslím,že to je buď vadný nebo to je pěknej šmejd.Hned zítra to jdu vrátit.Určitě antenou to nebude.Prosím jestli někdo víte jak na to jestli by jste mi poradili.Děkuji za každý poznatek.Já si myslím,že to je vadný kus.Jednou jsem mněl DVBT - ECG a tam to takhle zlobilo a byla závada na digitální desce.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.